Gaji jalan macam biasa, ramai cemburu Dr Amalina dapat cuti bersalin 10 bulan

Baru-baru ini, doktor pakar bedah kelahiran Malaysia, Dr Amalina Che Bakri yang sedang sarat hamil anak sulung pada ketika ini mendedahkan dia akan mengambil cuti bersalin 10 bulan ternyata telah meraih perhatian netizen.

Apa yang lebih mengejutkan lagi, Dr Amalina turut mendapat keistimewaan dimana dia akan menerima bayaran gaji penuh sepanjang tempoh cuti bersalin tersebut.

Perkara tersebut dimaklumkan sendiri oleh Dr Amalina menerusi IG storynya selepas menjawab persoalan yang diajukan oleh salah seorang pengikutnya di Instagram.

Dr Amalina mendedahkan dia akan dibayar gaji penuh untuk 5 bulan pertama oleh majikannya dan baki gaji untuk tempoh 5 bulan lagi akan ditanggung oleh kerajaan.

Jelasnya, keistimewaan tersebut bergantung kepada majikan dan juga organisasi yang berbeza-beza kerana setiap syarikat mempunyai polisi yang tersendiri.

Seriuslah cuti hmapir setahun? Pergh bestnya!

Susulan itu, rata-rata netizen yang turut memuat naik perkara tersebut di laman Twitter meluahkan rasa terkejut dan iri hati dengan keistimewaan yang dimiliki oleh Dr Amalina.

Malaysia pun ada cuti tapi tak ada la sampai setahun

Bukan itu sahaja, ada netizen juga yang berkongsi pengalaman mereka untuk mendapatkan cuti bersalin bergantung kepada majikan dan jenis organisasi yang mereka bekerja.

Sumber: Instagram @dramalinabakri, Twitter @tycatttttt

About admin

Check Also

“Tlada wanita mahu brcer4i tnpa sebab..” Diana Danielle datang mahkamah minta berpisah, Ini pula Balas Farid kamil

Pelakon Diana Danielle telah memfailkan permohonan cerai terhadap suaminya, Farid Kamil pada awal bulan ini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *