Bapa bersuara teringin kereta continental, 5 beradik tak duduk diam… Tiba-tiba Mercedes C200 muncul depan rumah!

DALAM meniti usia emas, seorang lelaki menerima kejutan yang tidak disangka-sangka.

Hadiah yang diterimanya bukan calang-calang, berupa sebuah kereta mewah Mercedes-Benz C200.

Surprise untuk ayah,” menurut keterangan video yang dikongsi oleh seorang anak di laman sosial.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh mStar (@mstaronlineofficial)

Berkongsi cerita kepada mStar, anak kepada bapa bertuah itu, Yusmaniza Zulkifli berkata, kejutan tersebut dibuat Ahad lalu, sempena ulang tahun bapanya ke-71 pada 23 Ogos baru-baru ini.

Bagaimanapun, wanita berusia 42 tahun itu memberitahu, kereta tersebut dihadiahkannya bersama adik-beradik lain bagi memenuhi impian bapanya sejak dulu.

“Sebenarnya dua tahun lalu kami dah hadiahkan kereta Honda CRV kat ayah. Sudah tentu ayah gembira dapat kereta baharu, sebab sebelum ini guna kereta second hand (terpakai) je.

“Tapi ayah ada beritahu yang dia suka kereta Mercedes, bagi dia model ni hebat. Memang daripada dulu ayah suka Mercedes, biasalah sesiapa pasti ada keinginan,” katanya kepada mStar.

Adik-beradik merancang untuk membuat kejutan hari jadi bapa.

Menurut Yusmaniza, dia bukanlah dibesarkan dalam keluarga yang senang dengan bapanya, Zulkifli Saadun yang mencari rezeki sebagai peniaga di pasar malam.

“Kami tahu macam mana ayah bersusah-payah cari duit untuk keluarga, besarkan kami adik-beradik. Ayah jual macam-macam air dan rojak.

“Malah ayah juga pernah belikan kereta untuk kegunaan saya pergi bekerja sebelum ni, hasil titik peluh dia berniaga,” ujarnya yang berasal dari Taiping, Perak.

Tambah anak sulung daripada lima beradik itu, bapanya turut mengikuti perkembangan kereta.

“Ada kawan-kawan ayah nak cari kereta terutama yang second hand. Ayah sanggup ke KL bawa mereka pergi cari tak kira model apa.

“Kerana sayangkan kereta juga, ayah suka cuci kereta sendiri. Kalau boleh ayah nak dia sendiri bersihkan kereta,” katanya sambil menambah bapanya mempunyai 11 cucu.

Sebagai bapa, Yusmaniza menggambarkan lelaki yang membesarkannya bersama adik-beradik sebagai seorang garang, tegas tetapi prihatin.

“Kalau anak-anak ke sekolah atau ke kelas tuisyen, kadang-kadang ayah akan datang dan tengok dari jauh, memantau perkembangan pelajaran anak-anaknya.

Sementara masih ada, kita bahagiakan ibu bapa dengan memenuhi impian mereka.

“Ayah juga sangat pemurah. Masa berniaga di pasar malam dulu, kalau ada yang datang ke gerai dan minta air tetapi tak ada duit, ayah akan sedekahkan,” katanya.

Menyifatkan bapanya sebagai penyayang dan juga kelakar, Yusmaniza yang merupakan usahawan itu gembira apabila kejutan yang dirancangnya bersama adik-beradik menjadi.

Namun apa yang paling penting menerusi perkongsian videonya di laman sosial adalah setiap anak seharusnya mengutamakan ibu bapa dan membahagiakan mereka.

“Macam saya dulu pernah kerja bank, tak ada wang simpanan. Tapi walau apapun, saya akan cuba berusaha untuk tolong mak ayah dulu kerana mereka yang membesarkan kita.

“Sementara masih ada, kita bahagiakan ibu bapa dengan memenuhi impian mereka. Apabila ada rezeki dari mana-mana, kita bersyukur Alhamdulillah,” katanya.

sumber:mstar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

About admin

Check Also

“Ya Allah, Aku Datang Dari Jauh”- Erra K0ngsi Peng4laman P4hit Semasa Mengerj4kan Umr4h

“kun fayakun” bermaksud jika Allah berkehendak, maka jadi lah ia. Perkongsian Erra Fazira tentang pengalaman pahitnya …

Leave a Reply

Your email address will not be published.