Selepas R0smah, Ini Pula Yang Bakal Berlaku Kepada Zizie Ezette Dan Suaminya

Hari ini seluruh tumpuan rakyat Malaysia tertumpu kepada Datin Seri R0smah setelah beliau dijatuhkan hukvman pen-jara 10 tahun den-da RM970 juta berhubung k.es rasu4h projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan peguam agar hukvman ditangguhkan sementara menunggu rayuan di peringkat Mhkamah Rayuan.

Zaini juga membenarkan ikat jamin RM2 juta yang ditetapkan sebelum ini dikekalkan.

Nasib Zizie Izette dan suami pula bakal diketahui esok

Sementara itu, dalam k.es berasingan, keputusan sama ada Bung Moktar Radin dan isterinya Zizie Izette Abdul Samad akan dibebaskan atau diperintah membela diri atas pertudvhan ra-suah akan diketahui pada esok Jumaat (2 Sept).

Ahli parlimen Kinabatangan itu dan isterinya selebriti berdepan pertudvhan ra-suah berjumlah RM2.8 juta ke atas pelaburan Felcra Bhd dalam unit amanah bernilai RM150 juta.

Keputusan itu akan disampaikan oleh Hakim Mhkamah Sesyen Kuala Lumpur Rozina Ayob, selepas mhkamah mendengar hujah daripada pihak pendkwaan dan pembelaan pada 24 Jun lalu.

Sekiranya mhkamah memutuskan memihak kepada pihak pendkwaan bahawa terdapat k.es prima facie terhadap Bung Moktar, sebagai defendan pertama dan Zizie Izette sebagai tertvduh kedua, maka mereka akan dipanggil membela diri.

Bagaimanapun, jika hakim memutuskan sebaliknya, maka kedua-dua tertudvh akan dilepas dan dibebaskan daripada pertudvhan.

Pihak pendkwaan menutup k.esnya pada 17 Mei lalu setelah memanggil 30 saksi memberi keterangan dalam perbicaraan k.es itu yang bermula pada 2 Januari 2020.

Bung Moktar, 64, did4kwa atas dua pertudvhan menerima ra-suah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,5OO, sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Dia ditudvh menerima ra-suah daripada ejen pelaburan Public Mutual Madhi Abdul Hamid menerusi Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati di Kuala Lumpur antara 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.

Dia juga did4kwa menerima suapan wang tunai RM335,5OO daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab dan di tempat sama pada 19 Jun 2015 manakala Zizie Izette, 44, berdepan tiga pertudvhan bersub4hat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Mhkamah Sesyen di sini hari ini, diberitahu bahawa isteri Datuk Seri Bung Moktar Radin, Datin Seri Zizie Izette Abdul Samad, menerima wang tunai RM2.2 juta apabila memperkenalkan ejen pelaburan Public Mutual Berhad kepada suaminya untuk FELCRA membuat pelaburan RM150 juta dalam unit saham bank tersebut.

Ejen pelaburan Public Mutual Berhad, Madhi Abdul Hamid, 43, berkata kebiasaannya wang pengenalan (introduction fee) akan diberikan kepada individu yang memperkenalkan ejen pelaburan kepada pelanggan.

” Kami tidak menetapkan sebarang kadar bayaran (wang pengenalan), namun ia mengikut kepada budi bicara (antara ejen dengan individu).

” Kami putuskan untuk beri (wang pengenalan) kepada Datin Seri Zizie kerana memperkenalkan kami kepada Datuk Seri Bung,” katanya.

Madhi yang merupakan saksi utama dalam k.es itu, berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendkwa Raya Mohd Sophian Zakaria dan Law Chin How pada perbicaraan k.es ra-suah yang dihadapi Bung Moktar dan isterinya di hadapan Hakim Rozina Ayob.

Menceritakan mengenai penyerahan wang pengenalan tersebut kepada Zizie Izette, saksi pendkwaan ke-24 itu, berkata beliau dan seorang lagi ejen pelaburan Public Mutual, Norhaili Ahmad Mokhtar, menyerahkan wang berkenaan kepada pelakon itu di Public Bank cawangan Taman Melawati di sini, pada Jun 2015.

” Pada hari tersebut, saya dan Puan Norhaili berada di bank (Public Bank), namun Puan Norhaili berada di bank hanya sekejap sahaja kerana dia ada urusan lain, jadi ketika transaksi wang berlaku, hanya tinggal saya dan Datin Seri Zizie berada di bank sehingga transaksi selesai.

” Pembayaran wang pengenalan itu dibuat dengan cara saya mengeluarkannya (wang) dalam bentuk cash (tunai) dan pihak Public Bank menyerahkannya kepada Datin Seri Zizie,” katanya.

Madhi berkata, sebelum penyerahan wang tersebut, pihak bank memaklumkan bahawa jumlah wang yang beliau mahu keluarkan tidak mencukupi dan hanya boleh mengeluarkan RM2.2 juta sahaja.

Ditanya Law, berapa jumlah wang yang diminta saksi itu, sehinggakan pihak bank memberitahu wang yang diminta tidak mencukupi, Madhi menjawab;

” Saya tak ingat berapa wang yang kami minta, tapi jumlah wang tunai yang dikeluarkan oleh Public Bank adalah RM2.2 juta.

Law: Sebelum ini kamu (Mahdi) kata akan bayar wang pengenalan kepada Datin Seri Zizie sebanyak RM2.5 juta ke atas, dan pihak bank hanya boleh keluarkan RM2.2 juta, jadi bagaimana dengan wang selebihnya?

Mahdi: Yang selebihnya dibayar kepada Datin Seri Zizie dengan cara membuka akaun pelaburan dengan Public Mutual Berhad seperti yang diminta oleh Datin Seri Zizie.

Saksi itu berkata, bagi membuka akaun pelaburan atas nama Zizie Izette, beliau dan Norhaili perlu menyerahkan baki wang pengenalan itu dalam bentuk cek atas nama Public Mutual.

” Sebanyak dua cek diberi kepada Datin Seri Zizie iaitu satu cek daripada saya berjumlah lebih RM2OO,OOO dan satu lagi cek daripada Puan Norhaili yang jumlah untuk membuka akaun itu lebih kurang RM6OO,OOO hingga RM7OO,OOO,” katanya.

Sumber:maIaysiakini dan bharian

About admin

Check Also

Bapa Pemain Ditamp4r Harap Jurul4tih Dikekalkan -“Kami Kenal Cikgu Hadee”

Sejak video seorang jurulatih menampar beberapa peserta remaja di satu kejohoan bola tampar tular di …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *