“Mama Rasa G4gal Tak Beri Prhatian..”- Baru Je Bawa Ke ICU, Akhirnya Ini Berlaku Dgn Ainul Buat Ramai Seb4k

Ibu kepada kanak-kanak yang pernah menghidap ketumbuhan dalam mulut, Ainul Mardhiah iaitu Nurul Erwani Zaidi memberitahu anaknya kini sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU). Berita tersebut dimaklumkan menerusi platform Instagram miliknya sebentar tadi.

Nurul Erwani berkata, Ainul Mardhiah mula menunjukkan simptom muntah dan cirit-birit sebelum dikejarkan ke hospital menaiki ambulans. Selepas pemeriksaan, doktor memaklumkan jangkitan telah merebak ke seluruh tubuh.

Dan, apa yang lebih menyedihkan apabila si ibu itu meluahkan rasa gagal kerana tidak memberi perhatian kepada Ainul.

Terbaharu, Nurul Erwani sempat menitipkan pesanan kepada semua orang agar lebih berwaspada meskipun hanya duduk di rumah sahaja.

“Sekarang ini virus ada di mana-mana. Walaupun Ainul duduk rumah sahaja, jaga kebersihan pun kalau nak jadi memang akan jadi. Virus ini jahat betul kacau anak mama sampai jadi macam ni.”tulisnya.

Di ruangan komen, orang ramai berdoa agar adik Ainul diberi kesembuhan seperti sedia kala dan diharapkan orang tua Ainul tabah menghadapi dugaan ini.

Untuk info pada 2019, kisah penderitaan Ainul mendapat perhatian ramai pihak termasuk Dr. Nur Amalina Che Bakri yang membantu menjalani pembedahan di London, United Kingdom bagi membuang tumor seberat 200 gram daripada mulutnya.

Ainul dah semakin baik..

Ainul Mardhiah makin aktif sejak jadi ‘Kaklong’

‘Bidadari’ kecil yang pernah mendapat perhatian negara dua tahun lalu, Ainul Mardhiah Ahmad Saifuddin, 3, penghidap ‘Germ Cell Tumour’ kini semakin aktif sejak bergelar kakak.

Bapanya, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 26, ketika dihubungi Melaka Hari Ini berkongsi cerita mengenai keadaan diri puterinya itu.

Katanya, Ainul menjadi semakin aktif sejak dia mendapat ‘geng’ bermain, iaitu adik lelakinya, Umar Abdurrahman, yang kini berusia setahun.

Kata2 Ibu sebelum dimasukkan ke ICU

“Alhamdulillah, selepas dua tahun Ainul buat pembedahan, perubahan paling ketara dia sangat aktif dan ceria, sebabnya lepas celik dari tidur kerjanya pasti bermain sehingga penat.

“Emosinya juga dah nampak normal macam kanak-kanak. Maksudnya bila dia tak dapat barang dia nak, dia menangis, kalau dia suka, dia gelak atau ketawa.

“Perkembangan Ainul ni dilihat sangat positif, kalau dah sampai masa dia untuk minum susu, bila nampak saya atau mama dia bawa botol susu, dia daripada tengah main boleh datang sendiri dekat kita nak minum susu.
“Maksudnya, dia dah ‘aware’ (sedar) waktu minum susu,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Ahmad Saifuddin turut berkongsi kesan komplikasi yang dilihat pada Ainul selepas pembedahan di Hospital Great Ormond Street di London, United Kingdom (UK) pada 2019 lalu.

Ujarnya, jika diperhatikan muka Ainul, akan nampak bengkak di sebelah kanan pipi akibat komplikasi pembedahan.

“Muka Ainul di sebelah kanan tidak dapat berfungsi dengan baik disebabkan saraf-saraf di muka kanan tidak dapat disambung, tapi syukurlah, Ainul tidur dapat menutup rapat kedua-dua belah mata.

“Namun begitu, jika Ainul sudah besar nanti kami akan rujuk pakar pembedahan plastik untuk membuat ‘reconstruction’ (pembinaan semula) sekiranya perlu, apa pun kesihatan anak kami itu yang diutamakan kini,” katanya.

Meskipun anak sulungnya itu dilihat semakin positif dalam tumbesaran, namun ujarnya berat badan Ainul agak lambat untuk naik.

“Cuma berat badan sahaja lambat naik, mungkin sebab dia sangat aktif. Tapi, sebagai bapa saya sentiasa optimis apabila melihat Ainul semakin bijak.

“Ainul sudah mula pandai berkomunikasi walaupun belum boleh bercakap, dia tahu dimana nak tidur, pandai tidur sendiri tanpa perlu diajar lagi,” tambahnya.

Untuk rekod, ketika Ainul berusia lapan bulan, kisahnya tular sehingga mendapat perhatian rakyat Malaysia dengan nasib menimpa Ainul.

Takdir bayi comel itu sudah tertulis apabila ibunya, Nurul Erwani Zaidi dibubungi Dr. Nur Amalina Che Bakri yang ingin membantu melakukan pembedahan buat Ainul.

Keluarga itu kemudian berlepas ke London bagi mendapatkan rawatan di sana dan pada 24 Mei 2019, Ainul selamat menjalani pembedahan.

Tumor seberat 200 gram yang membesar di dalam mulut Ainul dikeluarkan oleh sepasukan doktor pakar di London, United Kingdom.

Sumber: OMM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut

About admin

Check Also

Isu Ebit Lew, Menteri Agama minta orang ramai ‘tak menangguk di air keruh’

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad meminta  orang ramai untuk …

Leave a Reply

Your email address will not be published.