Hbngan Dgn SuamiOrg Suka Sama Suka? Peny0ndoI Mungkin AkanTaubat Terus Jika Tndakan Ini Diambil

Kbanyakan isteri yang berdepan dengan msaIah gngguan orang ketiga dalam perkahwinan tidak membawa isu ini ke muka pengadiIan disebabkan kurang pasti bentuk tndakan undng-undng yang terpakai untuk kes ‘peny0n-doI’ rumh tngga.

Jsteru, kehadiran orang ketiga umpama racun dalam perhubvngan suami isteri yang merosakkan kerukunan rumh tngga dibina mereka seharusnya menggunakan hak mereka untuk mendapat keadilan.

Pguam, pengamal dan aktivis undng-undng khidmat guam, Mahmud Jumaat, berkata sebenarnya ada peruntukan boleh dikenakan kepada ‘si peny0n-doI’ rumh tngga yang cuba meruntvhkan kebahagiaan dan keharmonian rumh tngga seseorang.

Menurutnya, kes pengacau atau memikat suami orang tiada peruntukan undng-undng jnayah boleh mendkwa wanita terbabit.

” Bagaimanapun, undng-undng kita tidak berhenti di situ kerana ia dikategori sebagai ksIahan jnayah syariah bagi sesiapa yang mengha-sut suami atau isteri supaya bercrai atau mengabaikan kewajipan.

” Mngsa boleh merujuk kepada Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam di negeri mngsa bermastautin.

” Ini kerana ia termasuk dalam kategori ksIahan jnayah syariah dan hanya pendkwa syarie yang mempunyai bidang kuasa memulakan kes jnayah.

” Mngsa juga boleh melantik peguam untuk mendapatkan perintah injunksi untuk menahan pihak ketiga daripada mengg4nggu mngsa dan pasangan, selain menuntut ganti rugi atas g4ngguan emosi,” katanya.

Puteri Sarah ambil tndakan terhadap Ira

Sebelum ini, pelakon, Puteri Sarah Liyana, 37, memfailkan tndakan di Mhkamah Sesyen Kuala Lumpur dan dua aduan di pejabat agama terhadap wanita dikenali sebagai Ira Kazar yang didak-wa kekasih suaminya, Syamsul Yusof.

Puteri Sarah akhirnya mengambil tndakan undng-undng terhadap individu terbabit sehingga mengacau rumh tngganya selama empat tahun.

Mengulas lanjut, Mahmud menasihatkan supaya angsa membuat persiapan sebelum mengambil tndakan undng-undng ke atas pihak ketiga.

” Sediakan bukti dan dokumen untuk menyokong tudvhan mngsa terhadap pihak ketiga.

” Antara dokumen atau bukti diperlukan seperti tangkapan layar skrin mesej atau perbualan komunikasi antara pasangan dan pihak ketiga.

” Selain itu, diperlukan maklumat peribadi lengkap pihak ketiga, sebarang bukti dalam bentuk gambar atau video membuktikan g4ngguan orang ketiga, dokumen relevan lain yang menyokong dakwaan ksIahan jnayah itu,” katanya.

Sekiranya seseorang itu menjadi mngsa dan ingin membuat aduan, mereka perlu lakukan beberapa langkah, iaitu pertama membuat laporan polis di balai berdekatan; kedua, membuat aduan di Unit Penguatkuasaan dan Pendakwaan, Jabatan Agama Islam Negeri; ketiga, menyediakan sekurang-kurang seorang saksi atau bukti dokumentari untuk menyokong aduan itu.

Langkah keempat adalah memberi penjelasan dan pencerahan secara menyeluruh mengenai bentuk g4ngguan, kesan dan akibatnya terhadap keruntuhan rumh tngga; kelima aduan dibuat mngsa akan disiasat pegawai penyiasat Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan pegawai penguatkuasa dan jika ada bukti kes itu akan didak-wa di mhkamah.

Hbngan suka sama suka, adakah boleh ambil tndakan?

Ditanya adakah mngsa boleh mendapatkan keadilan undng-undng sekiranya orang ketiga mempunyai hbngan suka sama suka dengan suami, Mahmud menjelaskan, tuntutan itu masih boleh diambil kerana dipercayai mengg4nggu keharmonian rumh tngga.

” Namun, kes di atas mungkin agak lemah untuk pihak pendkwa syarie membuat keputusan menvduh pihak ketiga, memandangkan tiada niat jah4t dari pihak itu untuk memenuhi elemen ksIahan jnayah,” katanya.

Bersangkutan isu sama, bagi kes memikat dan membawa lari isteri orang dengan niat untuk bersetvbuh boleh did4kwa mengikut Sksyen 498 Kanun Kesksaan.

Jika sabit ksIahan boleh dipenj4ra mksimum dua tahun, denda atau kedua-duanya.

Mengulas mengenai perlindungan terhadap mngsa dalam kes pergolakan rumh tngga, Mahmud berkata, dari segi undng-undng siviI, mngsa melalui peguam boleh menuntut perintah injunksi di mhkamah sivil bagi menghalang pihak ketiga daripada mengg4nggu, mengan-cam, mengvgut dan mengeluarkan kata berunsur g4ngguan atau mendekati mngsa.

” Tndakan sivil itu juga boleh menghalang pihak ketiga daripada mencemar, menjejaskan, menjatuhkan reputasi, nama baik, status mngsa, pasangan dan ahli keluarga mngsa.

” Ada beberapa ganti rugi boleh dituntut terhadap pihak ketiga sekiranya perbuatan itu mengakibatkan mngsa mengalami g4ngguan emosi atau mental serta menyebabkan hbngan mngsa serta pasangannya menjadi runcing.

Selain itu, katanya, mengikut Sksyen 498 Kanun Kesksaan, individu yang memikat atau membawa pergi atau menahan isteri atau suami orang dengan niat jnayah melakukan suatu ksIahan boleh did4kwa mengikut sksyen itu.

” Jadi menjadi satu ksIahan jnayah bagi individu yang memikat isteri atau suami orang yang boleh membawa hukvman penj4ra atau dnda.

” Oleh itu, mereka boleh membuat laporan poIis untuk melaporkan ksIahan jnayah yang dilakukan oleh pihak ketiga,” katanya.

Tambahnya, beliau yakin ramai wanita tidak mengambil tndakan undng-undngnya, sebaliknya hanya memendam rasa dan emosi dengan keberantakan rumh tgga mereka.

Sumber:hmetr0

About admin

Check Also

Ada popcorn kat sini..” Dkwa ada perempuan simpanan, Akhirnya Pelakon lelaki dan isteri dedah sesuatu

Hangat di media sosial baru- baru ini mengenai seorang pelakon terkenal, Hafidz Roshdi yang didakwa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *